Om myggstikk

mosquito-bite

Om myggstikk

Myggstikk oppstår når du er blitt stukket av en mygg og kroppen reagerer på myggens saliva. Det kan svi og klø, men det pleier å gå over raskt og er vanligvis helt ufarlig.

En del mennesker reagerer sterkere på stikk enn andre. I dag vet man ikke helt hvorfor det er slik. Det er imidlertid påvist at myggen foretrekker visse personer/lukter/kroppsodører fremfor andre. Uavhengig forskning peker imidlertid på at mennesker som har vist seg å være attraktive for myggen, utsondrer betydelig mindre mengde duftsignaler enn hva de ikke-attraktive menneskene gjør. Altså tvert imot av hva man skulle tro. Dette kan forklare at visse mennesker får myggstikk, mens andre slipper unna.

MMygg kan også spre sykdommer. I store deler av verden er myggbårne sykdommer, f.eks. malaria, et stort problem. I Norge kan "harepest" og "bærplukkersyken" spres på denne måten, men disse sykdommene er ganske uvanlige.

Symptomer

Stikkstedet på huden blir rødt og hovner opp. Som oftest klør det også. Alle mennesker reagerer ulikt. En del får store, kløende myggstikk, mens på andre synes stikkene knapt. Som regel forsvinner de fleste stikk i løpet av noen dager.

Egenpleie

Når du har fått et myggstikk, kan du lindre plagene ved å kjøle ned hevelsen med kaldt vann, en isbit innviklet i tøy, alsolsprit eller kjølebalsam. For myggstikk som gir større plager, kan det også fungere bra å lindre smerten og irritasjonen ved å påføre en svak hydrokortisonsalve. Et annet effektivt alternativ for å lindre ubehag og kløe er Aspivenin eller Lifesystems – Bite Relief.

Prøv å unngå å klø så mye på stikket. Det kan forverre kløen og hvis det går hull på huden, kan stikket bli infisert. Hvis du ikke klør på stikket, leges det dessuten raskere.

Produkter for myggstikk

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.